Worden er gebreken van categorie II en III vastgesteld, dan kan er geen conformiteitsattest worden uitgereikt. Dit betekend dat de woning niet geschikt is om te bewonen. Het is dan de bedoeling om de woning zo snel mogelijk in orde te brengen. De woningcontroleur adviseert de eigenaar hoe zij of hij de gebreken kan wegwerken.
- Indien de gebreken snel te verhelpen zijn, kan de gemeente een hersteltermijn opleggen. Deze moet altijd eindigen binnen de 3 maanden na de datum van het onderzoek. Dit is de waarschuwingsprocedure. Worden de gebreken niet hersteld binnen de hersteltermijn, dan wordt de procedure tot ongeschikt-onbewoonbaarheid bij Wonen Vlaanderen gestart.
- Indien de gebreken niet snel te verhelpen zijn, of als de woning ongezond of onveilig is, wordt de procedure tot ongeschikt-onbewoonbaarheid bij Wonen Vlaanderen gestart. Een woningcontroleur van Wonen Vlaanderen zal dan een tweede onderzoek uitvoeren. Op basis van het onderzoek zal de burgemeester de woning ongeschikt of onbewoonbaar verklaren.
Opgelet!
Elke ongeschikte en onbewoonbare woning wordt opgenomen op de Vlaamse Inventaris van Ongeschikte en Onbewoonbare woningen (VIVOO). De gevolgen van de inventarisatie in het VIVOO vindt u terug op onze websitepagina https://www.woneningaoz.be/ongeschikte-of-onbewoonbare-woningen
GOED OM TE WETEN
Voor sommige renovatiewerken komt de eigenaar in aanmerking voor premies bij Wonen Vlaanderen en/of Fluvius.
Meer informatie over de voorwaarden staat op de website https://www.woneningaoz.be/premies-en-toelagen
Wie zijn (huur)woning duurzaam wil verbouwen kan bij de renocoach een renovatiebegeleiding op maat aanvragen. Meer informatie vind je terug op https://www.woneningaoz.be/renocoach